Het voorjaar is begonnen

Het voorjaar is begonnen

Voor veel mensen ook het hooikoortsseizoen.

De eerste zonnige week is achter de rug. De natuur lijkt te ontploffen. Overal komen kruiden op en de velden kleuren geel van de paardenbloemen. Ook de bomen laten hun blaadjes weer zien en de bloesems kruipen uit hun knoppen. Voor veel mensen een drama want de lucht zit vol met pollen. Branderige traanogen, niesbuien en loopneuzen, steeds meer mensen lijken er last van te hebben. Je weerstand is na de winter op standje laag komen te staan. Je immuunsysteem heeft al genoeg aan de dagelijkse vervuiling in je lichaam. Zo’n extra dosis pollen is dan echt teveel. Steeds meer mensen hebben hier last van, de vervuiling van de lucht en van wat we eten neemt ook alleen maar toe. De antihistaminetabletjes vliegen de winkel uit. En dat terwijl de natuur prima alternatieven kent.

Regelmatig een kop rooibosthee vermindert allergische reacties aanzienlijk. Er zitten stofjes in rooibosthee die je immuunsysteem versterken. Flavonoïden, vitamine C, zink, mangaan en koper zorgen ervoor dat virussen minder gemakkelijk aan je cellen binden. Ook zorgen deze stofjes ervoor dat histamine minder gemakkelijk vrijkomt uit je cellen. Het teveel aan histamine zorgt voor de allergische reactie. Dit gebeurt als je immuunsysteem verzwakt is. Je lever moet dan extra hard werken om het teveel aan histamine af te breken. Als je lever niet naar behoren werkt veroorzaakt dit voorjaarsmoeheid. Ook hiervoor is Rooibos een uitstekend kruid. Om je lever optimaal te houden is een voorjaarskuurtje met Mariadistel ook aan te raden. Over dit wonderkruid in een andere blog meer.

Rooibos kent veel meer toepassingen. Het werkt ontspannend dus goed bij stress, bloeddrukverlagend, reinigend en kan helpen bij maag- en darmkrampen.

Rooibos heeft van nature een zoete smaak en heeft een laag taninegehalte. Het bevat geen cafeïne en is een goede dorstlesser. Je kunt het zowel warm als koud drinken. Met een snufje kaneel smaakt het nog lekkerder. Je kunt het zelfs in je vleesmarinade gebruiken.
Uitwendig kun je rooibosthee gebruiken als lotion voor je huid. Het helpt ook hier bij allerlei allergische reacties zoals exceem, jeukende huid en koortsblaasjes (Herpes). Kies wel altijd voor kwaliteit, het liefst biologisch.

Rooibos groeit van nature in een “fijnbos”, een specifiek ecosysteem van mediterraan struikgewas, het liefst omsloten door oceanen, woestijnen en bergen. We zien Rooibos dan ook nagenoeg alleen maar in de Western Cape provincie van Zuid Afrika. Het is een struik van anderhalve meter hoog met diepe penwortels. De naaldvormige, groene blaadjes worden tien centimeter groot en groeien in trosjes. Vanaf oktober bloeit ze met kleine gele vlinderbloemetjes. Na de bloei ontstaan er kleine peultjes met een harde schil. Deze kunnen met twijgjes en blad na 18 maanden geoogst worden. Dan kleurt de Rooibos door fermentatie naar de typische amberkleur.

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment