Werk aan de winkel, we bouwen een houtwal!

Werk aan de winkel, we bouwen een houtwal!

De afgelopen week is er veel werk aan de winkel geweest en we zijn er nog niet. Na de harde storm en winderige dagen van afgelopen seizoen ligt er overal afgewaaid hout. Van kleine takjes tot flinke exemplaren. Sommige bomen zien er nu er nog geen blad aan zit wat gehavend uit. Daar zal naar gekeken moeten worden door een deskundige.
Met het verzamelen van alle takken leg je heel wat meters af. Gratis sporten zeggen we dan, goed voor lijf en leden. Op twee plekken waar behoorlijk wat afstand tussen de bomen is hebben we houtwallen gemaakt. Een natuurlijk stukje afscheiding wat de wind zal breken.

Een andere naam voor een houtwal van dood materiaal of snoeimateriaal is houtril, maar de term houtril wordt meestal gebruikt voor een wal van dunnere en dikkere stammetjes (snoeimateriaal, rooimateriaal; dunnere en dikkere stammetjes van ongeveer dezelfde lengte om een compacte eenheid te vormen).

De houtwallen zijn een mooie schuilplaats voor allerlei dieren zoals egels, dassen, muizen en reptielen. Voor vogels een veilige nestplaats. De buxusratten uit de wetering zullen er niet snel komen, voor hen is er geen voedsel te vinden. Insecten vinden een houtwal een aantrekkelijke schuilplaats, voor rupsen een plek om te poppen.

Voor iedereen die komt helpen is duidelijk zichtbaar waar alle afgewaaide takken naartoe kunnen. Doordat de tijd het hout zal doen vergaan kunnen we eindeloos blijven aanvullen.

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment