De stekken Sint Janskruid zijn aangeslagen

De stekken Sint Janskruid zijn aangeslagen

Ooit begonnen met een zakje zaad in een andere tuin is dit het resultaat van een reddingsactie. Totaal overwoekert heb ik daar vorig jaar wat stekken weten te redden. In het najaar van 2017 heb ik ze in een vrijgemaakt stukje van de kruidentuin in de grond gestopt. Hier en daar was een stukje wortel mee gekomen.

Wonderwel zijn de plantjes aangegroeid. Nu staan ze prachtig te bloeien. De Latijnse naam is Hypericum perforatum. Als je de blaadjes tegen het licht houdt lijkt het net of er allemaal kleine gaatjes in zitten. Dit zijn kleine kliertjes in het blad.

Het kruid is genoemd naar Sint-Jan, omdat het hoogtepunt van de bloei op de feestdag van Sint-Jan valt (24 juni), ook is St. Jan de Heilige van het Licht, zijn feest valt in de periode van het oude Midzomerfeest, waaraan de Sint-Jansvuren nog herinneren. Er zijn veel legenden bekend over dit kruid.

Het is een vaste struikachtige plant die van een zonnige plek houdt. De stengels worden tussen 50 en 80 centimeter hoog en de bloemetjes bestaan uit 5 blaadjes en prachtige stuifmeeldraden. Een blij plantje wat bij gebruik in een kopje thee je stemming zeer verbetert. Het rode kliervocht van het plantje werkt kalmerend, het gele kliervocht reinigt de lever. Het kent nog veel meer toepassingen maar dit zijn wel de belangrijkste.

Je gebruikt alleen de bloeiende toppen van de plant. Naast thee kun je er tinctuur of olie van maken. Kijk wel altijd uit als je reguliere antidepressiva gebruikt. Dan wordt Sint Janskruid afgeraden.

 

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment