Zwarte bes, meest voedzame besje op aarde!

Zwarte bes, meest voedzame besje op aarde!

De Ribes Nigrum is een lekkere vrucht met heel veel geneeskracht. De zwarte bes staat bovenaan als het gaat om antioxidanten. Van het sap kun je heerlijke, echte cassis maken. Het besje bevat heel veel gezonde voedingsstofjes zoals vitamines en mineralen. Een klein handje vol in je smoothie maakt deze super voedzaam.

Vroeger noemde men de Ribus Nigrum de bes voor eeuwige jeugd. Goed voor mensen met reuma, astma en het helpt de werking van de lever, alvleesklier, milt en nieren. Wat veel mensen niet weten is dat je het sap ook uitwendig kunt gebruiken. Heb je last van eczeem , insectenbeten of ontstekinkjes, dep dan het sap op de plekken. De bloesembloempjes hebben een positief effect op netelroos. Inwendig helpt het sap bij keelpijn. Gorgelen gaat ontstekingen tegen, doorslikken helpt bij darmproblemen.

Als je de bes in z’n geheel verwerkt eet je vanzelf ook de pitjes. Hierin zit het essentiële vetzuur Alfa-linoleenzuur. Een onmisbare omega 3. Goed voor je ogen, hersenen en voor je hart. Het gamma lynoleenzuur in de pitjes is van belang voor je bloedvaten.

Van de blaadjes van de plant kun je thee zetten.

Kortom een besje wat superfood genoemd mag worden. Het groeit gemakkelijk in je voedselbos of eetbare tuin. De snoeitakjes zijn gemakkelijk te stekken. In het najaar met een paar takjes van 20 centimeter bij elkaar in de volle grond. Erg leuk en dankbaar om uit te proberen. Krijg je teveel struikjes, deel ze uit! Dat doe ik nu ook met de overvloedige oogst!

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment