Zuiderwaterlinie Marswandelaars op bezoek

Zuiderwaterlinie Marswandelaars op bezoek

Blij verrast waren we toen we benaderd werden door Celine Eliens, organisator van de Zuiderwaterlinie Marstocht. Zij heeft ons gevonden via Google toen ze wetenswaardigheden over Gewande zocht. Tijdens de Mars is er altijd een tussenstop, het liefst op een boeiende plek. Op de vraag of we ons verhaal wilden vertellen aan een groep wandelaars heb ik enthousiast gereageerd.

Vandaag kwam de wandeling langs, over de Maasdijk. Bovenaan de dijk hebben we de wandelaars opgewacht met een kaart waarop we het waarom van een voedselbos vertellen. Een reminder voor als men nog eens terug wil komen, of zich aan zou willen sluiten als vrijwilliger.

Tijs Rooijakkers, kunstenaar heeft in de middag een naald geplaatst in het weiland. Een herkenbaar ankerpunt voor de wandelaars zodat ze wisten waar ze moesten zijn, met een knipoog naar het digitale naaldje in Google. Op zijn website www.tijsrooijakkers.nlkun je veel meer werk van hem zien.

Op de plek, bij de naald hebben de wandelaars vol interesse geluisterd naar ons verhaal. Dat onkruid niet bestaat, dat de veelheid aan planten die bij ons te zien zijn eigenlijk aangeven hoe vruchtbaar de grond is, dat je op een veel kleiner oppervlakte vanwege de gelaagdheid op termijn veel oogst kunt halen, dat elke plant zijn functie heeft, dat je met de natuur werkt in plaats van er tegenin, etc… Gedeputeerde Henri Swinkels van de Provincie heeft aanvullende vragen gesteld en benoemde de problemen waar Nederland tegenaan gaat lopen de komende jaren, problemen zoals extreme droogte, veel water tegelijk.

Ons advies aan de groep mensen vandaag was: Morgen alle stoeptegels uit je tuin halen en het zijn gang laten gaan 😉 Verander je beeld van een tuin en ontdek alle mogelijkheden van de natuur!

De wandelaars moesten weer verder om nog enigszins voor het donker op het eindpunt van hun Mars aan te komen. Ze hadden graag meer gehoord. Het is natuurlijk ook boeiend om over voedselbossen te horen.

Mocht je meer willen horen over voedselbossen, voor groepen maken we altijd tijd. Onze rondleidingen publiceren we op deze site en op social media.

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment