Ode aan het insect!

Ode aan het insect!

Kevertjes, rupsen, torretjes, spinnen en honderden andere insecten zijn de hardste werkers op aarde. Ze nemen in aantallen en soorten af omdat we ze kapotmaken. Niet alleen omdat we er bang voor zijn als we zo’n dier in onze huiskamer of tuin tegenkomen, maar ook omdat onze huidige manier van landbouwen allerlei middeltjes inzet om ze tegen te gaan.

In de Correspondentheeft Tamar Stellingdaar een goed stuk over geschreven. Overigens een goed medium als je verdieping van het nieuws zoekt. Zij schrijft dat van alle diersoorten 98% insect is. Zij schrijft ook hoe we hier stelselmatig een angst voor hebben ontwikkeld. In films zijn het vaak insectachtige die voor angst en verderf zorgen. Een inspirerend artikel wat je wakker maakt en een andere kijk op deze dieren geeft.

Zeker als je weet dat insecten zo ontzettend hard nodig zijn om het leven op aarde mogelijk te maken. Ze zorgen voor bodemleven. Ze eten afval op en smullen van organische materialen. Dit verteren ze tot waardevol mest wat weer voeding is voor de planten waarmee wij ons weer voeden. Ze bestuiven bloemetjes zodat het vruchten kunnen worden. Ook houden ze de bodem luchtig zodat grote hoeveelheden water kunnen worden opgenomen in de bodem waar wortels hun dorst mee lessen. Hierdoor vindt elk plantje het fijn om zo’n plek te kiezen waarmee een grote diversiteit aan plantensoorten je bodem al snel bedekken. Een bedekte, luchtige bodem werkt als spons en kan water vasthouden in lange droge periodes. Zeker gezien het feit dat we tegenwoordig te maken hebben met grote hoeveelheden hemelwater en lange periodes van droogte dus heel belangrijk om je bewust te zijn van al het bodemleven. Laten we dit respecteren, of sterker nog laten we er weer van gaan houden. Wanneer je een open blik werpt op een langskruipende wants of harige rups, verbaas je dan over zijn schoonheid. Kijk naar de perfectie van een spin. Dan verandert je kijk op de wereld en zijn we op weg naar een betere!

Op de foto een wollige rups met een prachtige rode rug. Zo’n beetje het enige diertje wat ik vandaag tegenkwam. Vanwege de kou zijn veel insecten al in hun schuilplaats gekropen. Vandaar dat het belangrijk is dat je organisch materiaal gewoon laat liggen. Niet opruimen dus want het is broodnodige woonruimte voor de komende winter.

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment