Winter in het voedselbos

Winter in het voedselbos

De stralende zon nodigt uit om naar buiten te gaan, heerlijk de vrieskou in. De natuur lijkt stil te staan hoewel dat natuurlijk niet kan. De rijp maakt van het landschap een sprookjesachtig kunstwerk.

Toch is het een drukte van belang. Een echtpaar ganzen komt scharrelen op zoek naar iets te eten. De fazanten paraderen daar ongestoord langs met een blik van “wat doen jullie op ons terrein”. De vers gegraven holletjes tussen de bomen verraden de aanwezigheid van konijntjes die de warmte van de aarde opzoeken en de om geknaagde wilgentakken aan het water maken duidelijk dat de bevers ook nog steeds actief zijn.

Wijzelf zijn ook lekker bezig geweest. De winter is een moment bij uitstek om de woekerende bramen uit te roeien. Een dikke 500 vierkante meter is er schoongemaakt. Met een groepje vaste vrijwilligers en hun kinderen zijn we aan de slag gegaan. Warme laarzen en dikke handschoenen maakten het tot een lekker verwarmend klusje. Alle bramentakken die we tegen kwamen zijn tot aan de grond gesnoeid en soms zelfs met wortel en al uitgetrokken. Kruiwagens vol zijn er naar de verzamelplek gereden. Zo fijn om weer een klusje te kunnen doen in de buitenlucht.

Moe maar voldaan hebben we een pan vol erwtensoep leeg gegeten met z’n allen. En nu lekker bij de kachel nagenieten met een kop kruidenthee uit eigen tuin.

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment