Het regent pijpenstelen

Het regent pijpenstelen

En de wind waait woest over het voedselbos. De nog kale kruinen van de bomen zwiepen hun takken in het rond. En dat terwijl we twee weken geleden al lentekriebels hadden.

De natuur heeft het water hard nodig. De veel te lage waterstanden zijn nog lang niet aangevuld. De boeren vrezen ook dit jaar voor hun oogstopbrengst. Het water in de grote rivieren heeft zich hersteld maar de grondwaterstanden in ons gebied zijn nog steeds beneden peil.

Ons voedselbos kent een rijke kleigrond omdat we heel dicht bij de maas zitten. De bovenlaag is daardoor gelukkig goed nat. Maar het weer nodigt niet echt uit om buiten aan de slag te gaan.

We staan in de startblokken om te beginnen met het aanleggen van de poel. De piketpaaltjes zijn uitgezet. Dit is de eerste grote klus die we gaan oppakken. Met grote machines zal het graafwerk gedaan worden. Aan de noordkant van de poel zal een geleidelijk aflopende oever toegang bieden aan allerlei reptielen. De zuidkant zal wat dieper zijn en aangeplant worden met houtachtige soorten planten. De grondwaterstand zal het wateroppervlakte gaan bepalen.

De grond die uit de poel komt gaan we verdelen over het terrein. Hier en daar zijn er kuilen en lagere gebieden. Ook zullen er wat ophogingen gemaakt worden aan de westkant voor bomen die graag droge voeten houden.

Zodra dit grondwerk gedaan is hoeven er geen zware machines meer over het landje en gaan we een kruidenrijk bloemen- en grasmengsel uitzaaien zodat de grond goed bedekt raakt. Dit kunnen we allemaal in het voorjaar doen. Met een kleine maaimachine maaien we de paden de komende seizoenen. De verschillende zones kunnen zo ontstaan en aangeplant worden.

We hopen vooral nog wat struikgoed te kunnen verzetten vanuit de kraamtuin. Bomen planten zal waarschijnlijk pas in het najaar weer kunnen. Helaas redden we dat net niet in de tijd om dat dit seizoen nog te doen. Óf dit nog lukken gaat ligt aan het weer.

Om het grondwerk goed te kunnen doen is het nodig dat het een weekje droog weer is. Door de kleigrond zakken machines te ver weg in de grond als deze te nat is. En het weerbericht geeft voor komende week nog alle dagen regen aan. Zodra ze aan het werk kunnen is er een week werk. Wellicht is er dan nog tijd in de maand april om wat bomen te planten. Echter de keuze is niet meer reuze bij de kwekers omdat het plantseizoen echt ten einde loopt. We willen geen concessies doen in onze plantenlijst. Dus we gaan zien wat er kan.

Zo gaat dat met de natuur, die doet haar eigen ding. Wij kunnen alleen maar meebewegen.

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment