Ooievaar zoekt een woonplek

Ooievaar zoekt een woonplek

Nadat vorige week hier in Gewande een ooievaarsnest door de bliksem is getroffen en moeder en een kind hierbij zijn overleden zijn we druk met het zoeken naar een nestenbouwer. Hoe geweldig zou het zijn als er in ons voedselbos een ooivaarsechtpaar zich gaat vestigen. Met een webcam zouden we het huiselijke leven van een echtpaartje kunnen volgen.

Ooievaars zijn trouwe dieren. Als ze het naar hun zin hebben komen ze elk jaar terug. Regelmatig vliegen hier ooievaars boven het bos. Afgelopen week telden we er een stuk of dertig tegelijk op grote hoogte. Gisteren kwamen er twee inspecteren, ze vlogen op 5 meter hoogte over ons hoofd. Eén van de twee landde op het hoekje van het oude gemaal en nam de omgeving rustig in zich op.

Ooievaars zijn carnivoren en eten kleine dieren uit ondiep water of van de grond. Het voedsel bestaat uit kikkers, muizen, mollen en insecten en wordt vooral gezocht in weilanden en hooilanden. Maar ze eten ook hagedissen, regenwormen, jonge vogels, aas en afval. Ze zijn monogaam en blijven een leven lang bij elkaar. Het vrouwtje legt elk jaar één broedsel waar vader en moeder om de beurt op broeden. Het paar voedt de jongen ook allebei. De jongen zitten 55-60 dagen op het nest. Als ze zijn uitgevlogen, worden ze nog 7-20 dagen gevoerd door de ouders. We hebben hier al vaak vlieglessen kunnen volgen. De ouders keren vaak terug naar hetzelfde nest. Ze zijn graag in de buurt van mensen en staan symbool voor brengers van geluk.

Sinds 1990 is het aantal ooievaars in Nederland verdubbeld. Daarmee staat de ooievaar niet meer op de rode lijst van bedreigde soorten. Dit is vooral te danken aan veel vrijwilligers die een handje hebben geholpen met speciale ooievaarsstations. Van de 17 ooievaarssoorten is alleen de witte ooievaar in Nederland te vinden. Op de website van STORK (Stichting Ooievaars Research en Knowhow) is heel veel informatie te vinden over de ooievaar in Nederland, maar ook over alle andere soorten ooievaars.

Wij van Voedselbos Gewande dragen graag ons steentje bij om ook voor deze diersoort een mooie habitat te creëren.

Please follow and like us:

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment