Diksap voor de winter

Diksap voor de winter

Wat te doen met de overvloed aan kleinfruit wat groeit in het voedselbos? Ondanks het droge vorige jaar zijn de planten en struiken dit voorjaar goed aangeslagen. In het najaar hebben we er de snoeischaar langs gehaald omdat de struiken het erg zwaar hadden gehad.

Ook de aardbeienplantjes waren aanvankelijk een beetje miezerig. Maar de combinatie van zon, hogere temperaturen en zo nu en dan een hoosbui hebben ervoor gezorgd dat er nu ontzettend veel aardbeien en frambozen te plukken zijn.

De aardbeien zijn groot en heerlijk zoet, de frambozen erg smakelijk. En ik weet nu al dat er in de nazomer nog zo’n oogst komt.

We hebben nog geen enkele beweging gemaakt om ons voedselbos interessant te maken voor bijvoorbeeld restaurants. Maar daar begin ik nu toch anders naar te kijken.

Na drie weken aardbeien op een cracker, door de yoghurt, in de smoothie, op een taartje, als saladeversiersel, en hetzelfde recept met de frambozen heb ik vandaag diksap gemaakt.

Ik weet dat je kleinfruit ook gemakkelijk kunt invriezen na het wassen maar dat kan altijd nog.

Drie liter diksap van aardbeien en frambozen voor eindeloze variaties. Het recept is als volgt:

Je hebt nodig een grote kom aardbeien en een grote kom frambozen, zorgvuldig geplukt. Deze was je en haalt bij de aardbeien de kroontjes eraf. Doe het fruit in een grote pan. Voeg 500 ml gefilterd water toe. Als je geen waterfilter hebt, dan gewoon kraanwater. (Ik heb een kleine waterfilter op mijn kraan die filtert en vitaliseert het water. Check https://www.ahealthylife.nl/webwinkel/product/ewo-vitality-filter)

Breng de boel rustig aan de kook en roer zo nu en dan met een spatel goed door. Als je ziet dat de aardbeien een beetje zacht worden pureer je het geheel met een staafmixer. Dan nog even een paar minuutjes doorkoken en in schone glazen potten of flessen doen. Deze laatste kun je het beste even uitkoken. Na afsluiten zet je ze even op z’n kop, dan zuigen de deksels goed vacuum. Zo kun je het diksap wel een jaar goed houden.

Uiteraard heb ik een heerlijk glas naast me staan terwijl ik deze blog schrijf. Binnenkort zijn de bessen aan de beurt.

Please follow and like us:

About The Author

Ik leef, werk en schrijf vanuit mijn passie voor een beter leven, met de intentie vitaliteit, voorspoed en overvloed voor alles wat leeft.

Leave Comment