Over ons

Over ons

Wie zijn wij

In ons leven is gezonde voeding een vanzelfsprekendheid. Door gezondheidsproblemen jaren terug hebben we ontdekt dat voeding een belangrijke ziekmaker kan zijn. Door veel onderzoek te doen en te experimenteren zijn we een jaar of 13 geleden in aanraking gekomen met permacultuur. Veel lezingen, workshops en boeken verder zijn we op onze voormalige zorgboerderij van start gegaan. Die plek is 3 hectare groot. Deze is omgetoverd tot natuurgebied met een permacultuurtuin, een boomgaard met 100 fruitbomen, twee poelen en een wilgenbos omzoomd door een rand van uiteenlopende struiken.

Hierna hebben we een gebied ontwikkeld van 7 hectare kloostertuin in de Landerij van Tosse in Oss. In dit gebied hebben we rekening gehouden met de oorspronkelijke natuur en er wordt ook door 75 mensen elke dag uit gegeten. Deze twee tuinen zijn onderdeel van ons zorgbedrijf. Binnen dit zorgbedrijf zijn de drie pijlers van permacultuur het uitgangspunt:
Zorg voor elkaar
Zorg voor de aarde
De overvloed delen

Anastasia Limareva, een voedselbos adviseur, verwoord het nog mooier:
Koester de aarde
Vertroetel de mensen
Deel de weelde

Nu zijn we toe aan een nieuw project op ons eigen perceel, direct naast onze woning. Vooralsnog een privé-project. Een voor ons logische volgende stap is een voedselbos. Hierin komen al onze dromen en wensen bij elkaar. Een paar jaar geleden lazen we op een vakantie alle delen van de Russische Anastasia. Deze inspiratie vinden we ook terug in de projecten van voedselbossen die er nu al in Nederland zijn gerealiseerd of aan het opstarten zijn. De ‘voedselbos community’ is sterk groeiende. Voor ons is er geen direct economisch belang hoewel we horen en lezen dat hiertoe allerlei mogelijkheden zijn. Dat willen we graag verder onderzoeken. Informatie en educatie zien wij als belangrijke factoren binnen het project. We zijn beiden in het verleden docent geweest. Hoe mooi zou het zijn om kennis en ervaringen te delen met huidige en volgende generaties.

Missie, visie en kernwaarden

Visie

Wij zien Voedselbos Gewande als een duurzame bron van voeding waarin respect voor alle leven in de natuur, inclusief de mens centraal staat. Een plek waar ont-moeten opnieuw mogelijk is. Een samen zijn van levensvormen zonder stress, zonder druk, een met de natuurlijke levensstroom meebewegen.

Missie

We zien het als onze missie een ecosysteem te creëren waarmee we laten zien dat het mogelijk is om op een nieuwe, eigenlijk oeroude manier voedsel geproduceerd kan worden. Met een minimum aan inspanning meewerken met de natuur zodat een gemeenschap van planten, een gemeenschap van dieren en een gemeenschap van mensen samen kunnen leven op een oogstrelend groen stukje aarde. Een plek waar aandacht is voor de eigen omgeving en elkaar op een gezonde manier. Dit voorleven en uitdragen door middel van mee werken, voorlichting en educatie zodat volgende generaties herstellende landbouw een vanzelfsprekendheid vinden.

Kernwaarden

De kernwaarden die we als uitgangspunt hanteren in alles wat we doen zijn:
Koester de aarde. Vertroetel de mensen. Deel de weelde.

Ons team

Wij gaan voor een betere wereld!

Initiatiefneemster

Tanja Verstappen

Als je toch een plant in de grond zet, kies dan een eetbare. En dat zijn er veel meer dan je denkt. Kennis hierover en bewustzijn over een leefbare aarde draag ik graag uit.

Initiatiefnemer

André van de Veerdonk

Een uitdagend project om mijn steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst voor volgende generaties. Mensen verbinden vanuit een heldere visie is mijn kracht.

Herboriste en vrijwilligster

Kim Bell

Als herboriste neem ik je graag mee tijdens mijn reis naar een natuurlijk leven. Ik ben dankbaar voor alles wat de aarde ons geeft.

Kom in contact met ons

Wil je meer weten? Of aansluiten als vrijwilliger?

Met een minimum aan inspanning meewerken met de natuur